Присетимо се......

Радјард Киплинг

18. јануар 1936. - умире Радјард Киплинг

 

Премда је био један од најпопуларнијих енглеских писаца двадесетог века, Радјард Киплинг, добитник Нобелове награде за књижевност 1907.,  своје последње дане проживео је исмеван и презрен од других. За интелектуалце и политичаре који су припадали левици био је шовиниста, а модерни писци сматрали су га бедним приповедачем, јадним новинаром. Неколицина критичара доводила је у питање његову `Књигу о џунгли` сматрајући да није заслужна да буде класик дечије књижевности каквим се сматра. Многи су видели самог Киплинга као дете, неспособног да се помакне од рима.

 

Велики поштовалац Киплинговог дела био је и Борхес. Овај аргенински писац сматрао је Киплингово дело сложенијим и од самих идеја које осликава. Њихов аутор је свакако у њима видео више нивоа разумевања.

.

Опширније...

 

Џојсова смрт

13. јануар 1941.

На овај дан у Цириху је умро четрдесетосмогодишњи Џемс Џојс услед запаљења плућне марамице. Чак и када се изузме Други светски рат, последње године његовог живота биле су тешке. Крхког здравља борио се са шизофренијом његове ћерке, синовљевом нестабилном каријером и неуспешним браком.  `Премда не тако слеп као Хомер, и не тако прогнан као Данте, достигао је најнижу животну тачку`, пише Џојсов биограф .

Највише брига Џојсу је задавала Луција, водио ју  је од доктора ка докору тражећи трачак наде, јер није  желео да поверује у оно што су сви осим њега видели. Последњи на овој дугој листи био је доктор Карл Јунг,  који је схватио да и отац и ћерка падају на дно реке, једно се дави а друго тоне. Књиге које је писао биле су генијалне и нико не може ни да посумња да је он био шизофреничар.

.

Опширније...

 

Албер Ками

`Убеђен сам да мој рад још није ни почео`, рекао је Албер Ками две године пре своје смрти која чија се педесетогодишњица обележава 4. Јануара.

  Француски писац, есејиста и драматург, Албер Ками добитник је Нобелове награде за књижевност. Својим ставом био је близак Сартру али се њихово пријатељство прекида 1940. када Сартр јавно подржава Стаљинову политику.  

Писао је, да би спасао себе. `Приморао сам себе да живим као и сви други и да личим на друге. Рекао сам оно што је било неопходно да ујединим људе, чак и кад сам се осећао као странац, на крају, догодила се катастофа. Сада, међу рушевинама,  лутам, као одметник изнурен и помирен са својом усамљеношћу и слабошћу. Морам пронаћи истину након што сам у лажи провео цео живот`.

  Ками умире 1960. у аутомобилској несрећи. `Први човек`, дело које је Ками сматрао врхунцем свог стваралаштва пронађено је у блату, крај места где се несрећа догодила. Недовршени роман објавила је Камијева ћерка 1995. године. Међу његовим најпознатијим делима издвајају се `Странац` и `Куга`. .

Опширније...

 

Скот Фицџералд

''Свет постоји само у твојим очима. Можеш га учинити онолико малим или онолико великим колико ти желиш. ''

 

Роман Скота Фицџералда 'Велики Гетсби' сматра се једним од најзначајнијих дела светске књижевности. Рођен је 24. септембра 1896. у Минесоти а име је добио по свом далеком рођаку. Као дечак преселио се са породицом у Њујорк, а након што је очев посао пропао, враћају се у Скотово родно место. Са завршетком средње школе уписује престижни Принстон колеџ. У том периоду пише мјузикле, кратке приче за школске новине и секције. Школовање напушта 1917. и одлази у восјку где је написао свој први роман The Romantic Egoist. Роман није пуштен у штампу, али је похваљена његова оригиналност.

.

Опширније...

 

Смрт и супруга Достојевског

Двадесетосмогодишњи Фјодор Михајлович Достојевски у последњем тренутку био је ослобођен смртне казне. Било је то 22. децембра 1849. Осам месеци раније ухапшен је јер је осумњичен због припадања револуционарном покрету. Затворен је у тврђаву којом је командовао генерал Набоков. Не, није грешка, генерал се презивао Набоков и био је рођак славног писца. Већи број затвореника надао се прогонству у трајању од неколико месеци. Уместо тога били су жртве којима је цар Николај I желео да утера страх и покаже да морају да му буду одани.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Групу затвореника су безобзирно пробудили и одвели на поље где се вршила егзекуција. Били су оковани и прекривени црним плаштевима. Дошао је и свештеник у пратњи војника који је прочитао оптужбе и изрекао смрне казне. Понуђен им је крст и имали су права на исповест. Зачули су се ударци у добош. Док су прва три затвореника одводили на погубљење почео је да пада снег. Достојевски је био у другој групи. Гледао је и надао се: 'Замисли да си враћен у живот, замисли како би ти живот тада изгледао бескрајно. Читава вечност! Вечност која припада само теби'. Касније се ова мисао променила. Желео је да крај дође што брже. Затим, са пушкама већ упереним крај је и дошао. Неко је дотрчао и отворио замотуљак прочитавши вољу цара. Његовом милошћу затвореници су послати у Сибир на четири године.

.

Опширније...

 

Годишњица смрти бившег члана 'Битлса'

·         Марк Чапман, само неколико сати након што је затражио аутограм, сачекавши у заседи у Ленона усмерио четири смртоносна метка.

·         Доказана је Чапманова кривица, и он служи доживотну казну. Октобра 2004. по трећи пут одбијен је његов захтев за помиловање.

·         На суду је изјавио да је чуо гласове који су му говорили да треба да убије светски познатог музичара.

·         На двадесету годишњицу смрти Ленонови фанови одали су пошту музичару у његовој кући у Ливерпулу и Њујорку.

·         Ленонова удовица покренула је кампању против оружаног насиља у САД-у поводом годишњице смрти. 

Текст који следи један је од многобројних новинских извештаја који су светски медији поднели тог 8. децембра када је 1980. убијен Џон Ленон.   .

Опширније...

 
Још чланака...
Ulti Clocks content