Присетимо се......

Како је рођен Франкенштајн....

Лета 1816., на Женевском језеру, у посету лорду Бајрону у његов летњиковац дошао је млади брачни пар Шели. Но, пре него што завиримо кроз прозор овог летњиковца морамо прво нешто рећи о чувеном песнику и списатељици за чије сте дело бар чули ако не и прочитали или погледали филм рађен по њему.

 

Персија Шелија и Мери везивала је љубав на први поглед. Упзнали су се 1812. А Мери је била тек петнаестогодишњакиња. Упркос томе што је Перси био ожењен они су се сусретали на гробу њене мајке где је Мери имала навику да чита и напамет учи мајчине књиге. Шели је често говорио да је она једина која може као он да осети поезију и разуме филозофију. Убрзо су одбегли и извесно  време живели су невенчано и доста су путовали. Мери је чак и затруднела али је изгубила дете. Касније је често имала ноћне море у којима њено дете оживљава након што га она и Перси греју поред ватре. Венчали су се у децембру 1916. Само две недеље након смрти Персијеве супруге Харијет која се удавила у једном лондонском језерцету.

.

Опширније...

 

Смрт Милорада Павића крај једне епохе

  Милорад Павић (1929 – 2009.) био је српски прозни писац, песник и историчар књижевности. Родио се у Београду, како је говорио - ''на обалама једне од четири рајских река'' у породици једног скулптора и професорице филозофије. Међу његовим прецима било је и писаца од којих је један објавио збирку песама 1766. године. Павићево детињство сустигла је нацистичка окупација. Тих година учио је немачки и енглески језик а такође и ''први пут заборавио француски''. Касније  је почео да учи и руски.

 

Милорад Павич (15.10.1929 года) – сербский прозаик, поэт и литературовед. Родился в Белграде, по собственным словам Павича, "на берегах одной из четырех райских рек'' в семье скульптора и преподавательницы философии. Среди предков писателя и до него были литераторы – в 1766 г. один из рода Павичей опубликовал сборник стихотворений.  Детство Павича пришлось на нацистскую оккупацию. В эти годы он выучил немецкий и английский языки, а также "в первый раз забыл французский". Впоследствии стал изучать и русский.

.

Опширније...

 

Драгоцености које су некад припадале Џејн Остин и даље изазивају буре у јавности

Велика изложба посвећена Џејн Остин, отворена у Њујорку, ствара пометњу међу обожаваоцима списатељице и критичарима њеног дела.

Више од сто предмета, укључујући и рукописе и писма које је списатељица писала својој породици представљено је на изложби на Менхетну.

'''Заиста можеш да се приближиш писмима, да их оњушкаш'', каже кустос музеја. ''Осетиш да полако почињеш да упознајеш Остинову, иако је њу са одређених аспеката немогуће упознати.''

Писма која припадају највећој колекцији на свету, обилују ауторкиним препознатљивим смислом за хумор. У једном писму које је написала за своју нећаку поводом девојчициног осмог рођендана, Остинова је сваку реч написала наопако, стварајући тако слагалицу.

Само је неколицина писама ове ауторке опстала до данас и права је реткост имати прилику да се виде писма.

.

Опширније...

 

Шта су све урадили кад су били наших година?

Можда им се дивите, а можда међу њима има и оних чије дело вам није толико блиско. У сваком случају сте чули за њих. Међутим, сигурно не знате шта су све постигли када су били наших година.

Као петнаестогодишњак Алберт Ајнштајн напушта школу са лошим оценама из географије, историје и језика, а само годину дана касније написао је есеј у коме објашњава почетке своје теорије релативности – да су време и кретање релативни посматрачу.  

.

Опширније...

 

Imagine...

Imagine there's no Heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people
Living for today

 

Свој највећи музички поклон свету Ленон је написао 1971., рано изјутра у спаваћој соби. Његова супруга, Јоко Оно, је посматрала свог мужа док седи за клавиром, сада већ познатом широм света са фотографија са омота албума и виртуелно уобличила стихове, ноте.

''Није као што је он мислио: 'Ох, ово може бити химна', рекла је Оно присећајући се тог јутра тридесет година касније. ''Imagine'' је било оно у шта је Џон веровао- да сви живимо у једној земљи, да смо сви један народ, један свет. ''

.

Опширније...

 

Живо је! Живо је!... Сад знам како изгледа када си Бог!

 ''Усамљен сам и јадан, људи не желе да ми се приближе, али онај изобличен и ужасан попут мене не би имао ништа против мене. Мој пратилац мора бити истог рода као и ја. Такво биће мораш створити. ''

 

Када је завршила свој први роман имала је само деветнаест година. Међутим, са првим издањем романа 1818. , њено име се није појавило на његовим корицама. Тек 1831., Мери Шели, рођена 30. августа 1797.,  постала је позната као аутор једног од првих готичких романа.  .

Опширније...

 
Још чланака...
Ulti Clocks content