Гледамо...

Енглески филмови...

Кафка

`Кафка`, филм из 1991. Са Џеремијем Ајронсом у главној  улози.

 

Оно што најпре привуче код овог филма јесте тајанственост обавијена око главног јунака. Одсутност боја и сличност одређених ликова са јунацима Кафкиног `Замка`, недовршеног романа овог писца, буди  одређену ноту радозналости код гледаоца. Пратећи даљи ток радње схватамо да је писац постао јунак једног од својих романа трагајући за истином. Поставља се питање колико смо спремни да се суочимо са истином да наши животи нису предодређени само оним што ми чинимо већ увелико зависе и од других људи. Истина о тим особама често је смештена у лавиринту и само храбри могу да допру до ње. Колико је писац, а и ми са њим, спреман да ту истину прихвати и да одбаци лаж у којој је пре тога живео?

.
 

Љубав у Барселони

Тешко је одредити утицај Вуди Алена на целокупну америчку културу јер он сваким новим даном расте. Чак и кад оставимо по страни његов џез бенд, глумачку каријеру коју је остварио у делима других аутора, његове колумне у многобројним новинама и даље остаје филмографија од четрдесет филмова у којима је глумио, писао сценарио, режирао. Чак двадесет и један пут номинован је за престижног Оскара а освојио га три пута.

 

Након деценија током којих је уско повезиван са Њујорком, Ален снима филм у Европи. Jедан од његових најновијих филмова, `Љубав у Барселони`, прича је о две другарице са веома различитим схватањима о љубави. На летовању у Барселони упознају једног сликара који, праћен успоменом на бившу жену, не може у потпуности да се посвети ниједној од њих. Вики и Кристина увучене су у љубавни троугао који их мења из корена. Након завршетка њихове авантуре питамо се: колико смо сигурни у оно што знамо о себи? Колико често бивамо одвучени у непознате авантуре а да не знамо да смо то одувек прижељкивали? Да ли смо свесни промена које у нама изазивају сусрети са странцима? Невероватно је колико нас та познанства  приморавају да боље упознамо себе. 

  .

Опширније...

 
Још чланака...
Ulti Clocks content
Питамо вас...
Хуху!!!??? Шта желите да видите/ прочитате на сајту?
 
Банер