Присетимо се...

Бајронова смрт

`Дао сам јој (Грчкој), моје време, средства и здравље – сада јој дајем живот! – шта још могу да урадим?` Ово су последње речи великог бунтовника који је живот оставио Грчкој, земљи која је јецала за ослобођењем од Отоманског царства, којој је Бајрон пружио подршку.

Био је понедељак, 12. април 1824. Ускрс. Време је било олујно и нестабилно попут Грчке тих дана која се бори за независност. Те вечери запањујућа олуја погодила је градић Мисолоњи где је Бајрон лежао на свом болесничком кревету. Бес неба један сујеверни мештанин схватио је као знак да је `велики човек умро`.

 

.

 

И јесте. Око петнаест до шест, Бајрон, који је у грозници спавао двадесет и четири часа, изненада отвори очи, а затим их затвори по последњи пут. Имао је тридесет и седам година.

Грци, којима је енглески лорд постао херој, били су очајни. Принц овог градића прогласио је дан општег жаљења. У зору 20. априла испаљено је тридесет и седам метака, по један за сваку годину Бајроновог живота. Три дана све продавнице и апотеке биле су затворене три дана а све свечаности поводом Ускрса биле су отказане. Литургије у његову част одржане су у свим већим градовима у Грчкој. По наређењу принца, црна одећа ношена је наредне три недеље.

Киша је била упорна тако да је сахрана морала бити одложена до 22. априла. Последња Бајронова жеља била је да се сахрани у родној Енглеској.

Вест о смрти овог песника Енглеску је погодила `попут земљотреса`. Један песник сећа се тог дана `дана када је цео свет за мене био завијен у црно`.

`Ишчезну, у најлепшем добу свога живота, најплеменитијих намера, једна од највећих песника икада рођених у Енглеској`, објавио је `the Morning Chronicle`

 

 

 

 
Ulti Clocks content