Присетимо се...

Џојсова смрт

13. јануар 1941.

На овај дан у Цириху је умро четрдесетосмогодишњи Џемс Џојс услед запаљења плућне марамице. Чак и када се изузме Други светски рат, последње године његовог живота биле су тешке. Крхког здравља борио се са шизофренијом његове ћерке, синовљевом нестабилном каријером и неуспешним браком.  `Премда не тако слеп као Хомер, и не тако прогнан као Данте, достигао је најнижу животну тачку`, пише Џојсов биограф .

Највише брига Џојсу је задавала Луција, водио ју  је од доктора ка докору тражећи трачак наде, јер није  желео да поверује у оно што су сви осим њега видели. Последњи на овој дугој листи био је доктор Карл Јунг,  који је схватио да и отац и ћерка падају на дно реке, једно се дави а друго тоне. Књиге које је писао биле су генијалне и нико не може ни да посумња да је он био шизофреничар.

.

`Пошто сам написао књигу о дану, хтео сам да напишем књигу о ноћи... Од 1922. више сам живео у књигама него у реалности. Све изван књига било је непремостива тешкоћа, чак и оно мање битно као што је бријање...`

Оно што је Џојс у животу видео било је лутање и несталност. Како се ближио рат  његови пријатељи помогли су му да побегне  у Цирих након непрекидних селидби из хотела у хотел. Често је помагало само пријатљество у тешким тренуцима очаја кда је пио како би отерао угу. Једна анегдота из ових последњих дана говори како је одбио да иде кући са једне забаве: 'Хајде да плешемо, хајде.... Знаш да је ово последњи Божић`. Један стари пријатељ, психијатар, понудио је помоћ у лечењу Џојсове ћерке а онда позвао и оца на терапију у један ресторан где су се налазиле француске и енглеске трупе. У тренутку када су запевали `Марсељезу` Џојс се придружио а његов глас је задивио све присутне. `Цела сала певала је са Џојсом, да су напали Немци нико од њих не би приметио`.

Џојсов биограф каже да је овај писац приморао модерну књижевност да прими нови стил, нове субјекте, другачији карактер и сасвим нови језик. Такође каже да је овај писац који се суочавао са тешкоћама морао да се преда књигама у којима је добио нови живот, прилику да се смеје.

 
Ulti Clocks content