Присетимо се...

Драгоцености које су некад припадале Џејн Остин и даље изазивају буре у јавности

Велика изложба посвећена Џејн Остин, отворена у Њујорку, ствара пометњу међу обожаваоцима списатељице и критичарима њеног дела.

Више од сто предмета, укључујући и рукописе и писма које је списатељица писала својој породици представљено је на изложби на Менхетну.

'''Заиста можеш да се приближиш писмима, да их оњушкаш'', каже кустос музеја. ''Осетиш да полако почињеш да упознајеш Остинову, иако је њу са одређених аспеката немогуће упознати.''

Писма која припадају највећој колекцији на свету, обилују ауторкиним препознатљивим смислом за хумор. У једном писму које је написала за своју нећаку поводом девојчициног осмог рођендана, Остинова је сваку реч написала наопако, стварајући тако слагалицу.

Само је неколицина писама ове ауторке опстала до данас и права је реткост имати прилику да се виде писма.

.

Савремене хероине

Скоро два века након смрти, Остинова је популарнија него икад делимично захваљујући бројним књигама, филмским и телевизијским адаптацијама њеног дела. Кејт Винслет, Ен Хатавеј, Колин Фирт само су неки који су глумили у екранизованицијама романа Џејн Остин.

Крајњи циљ изложбе је представљање јединог у целини опсталог рукописа. У питању је ''Lady Susan''. Новела је писана у периоду од 1794-95. То је мрачна, помало сатирична прича о удовици која је спремна да нађе мужа за себе и за своју кћер по сваку цену. ''Веома смо узбуђени због ''Lady Susan''. Годинама није представљана публици'', каже Марша Хуф, председница Удружења Џејн Остин. ''Њене теме су универзалне, ликови су уверљиви, а јунакиње снажне и савремене. Нема сумње да ће људи и за 200 година читати романе Џејн Остин. ''

Дирљиво писмо

Остали експонати укључују белешке у којима Остинова наводи суме које је добила за своје романе.  У другима, пак, наводи трошкове хаљина, поштанских марака и меса које је купила у месари.

Међутим, можда најдирљивије писмо настало је 20. јула 1817., писано од стране Касандре и упућено је Фени Најт. Она је нећака коју је Остинова много волела. Написано је поводом смрти списатељице.

''Изгубила сам благо, такву сестру, таквог пријатеља каквог никада нико неће имати. ''

Неким писмима недостају делови у којима се вероватно спомиње здравствена ситуација и друге интимне ствари. Кустоси музеја такође нагађају да се у тим изгубљеним деловима могле налазити критике људи које је ауторка познавала.

''Џејн Остин је била као стрела усмерена да критикује друштво. Била је веома искрена и то је разлог због којег су њени пријатељи и породица уништавали писма или њихове делове'', објашњава један од кустоса. ''У једном описује дебеле вратове људи које је виђала на забавама. У једном описује жене које је видела у Бату а које носе огромне шешире са воћем на ободима. ''

У неким писмима често је укрштала речи, јер папир је био скуп и она је стављала што више речи на њега како би уштедела новац за поштарину.

 

 

 
Ulti Clocks content